Mina böcker

Jag är inte ensam, det ser bara så ut

Sylvia lever ensam med sin katt, avsides i ett hus på landet. Sedan skammen i ungdomen, då hon adopterade bort en son, befinner hon sig i ett utanförskap i bygden. Tillvaron öppnas när hon i skogen finner en ung man på rymmen, plågad av fruktansvärda minnen. Han blir för en tid den son Sylvia aldrig fick möjlighet att lära känna.

Mörka krafter bryter dock brutalt åter in, den gamla sorgen får ett än hårdare ansikte.

Men det goda finns också där genom Timo, som bara vill Sylvia väl och vars önskan är att få älska henne. Detta är en berättelse om bortglömd längtan och undanträngd kärlek.
Men även om valet att stå utanför de gängse normerna — och friheten i detta.

BILD, TEXT & FORM Förlag

Pris 200 kr + frakt 48 kr

Beställ via epost till: eva.thorstensson@gmail.com


Inte glömma, inte minnas

— Från Auschwitz till chokladpudding med vispgrädde

Nyutgåva 2015

BILD, TEXT & FORM Förlag

Baksidestext:

I en berättande dikt gestaltar Eva Thorstensson Landin de smärtsamma minnesbilder som en av förintelsens överlevande, Flora Gladh, har förmedlat. Bokens undertitel antyder att det finns flera nedslagspunkter; kriget på Balkan och ett rasistiskt illdåd i Skåne. Det genomgående temat i boken understryks ytterligare av en nyskriven dikt från ett krigshärjat Syrien.

Inte glömma, inte minnas är dn nödvändig och uppfordrande bok, en poetisk upplevelse och en verkilghetens grymma dokumentär, som dröjer sig kvar långt efter avslutad läsning.

Pris 200 kr + frakt 48 kr

Beställ via epost till: eva.thorstensson@gmail.com


Ett år med Liv

Nyutgåva, september 2010, med undertiteln ”en mammas betraktelser nu och då” handlar om just detta Ett år med Liv. Men i ett förlängt perspektiv. Liv föddes under dramatiska omständigheter sex veckor för tidigt. Hon vägde då endast 1.240 gram och hade dessutom ett medfött hjärtfel. I en slags lyrisk dokumentärberättelse skildras kampen för livet, oron och smärtan men också glädjen och gemenskapen.

Denna bok är en nyutgåva med kompletterande skrift och bildmaterial som speglar den tid som har gått.

Finns nu att beställa på bl.a Bokus och Adlibris


Ett år med Liv

1984 på Rallarros Förlag.

Förra upplagan som är slutsåld.


Klockorna borde ha stannat

”Klockorna borde ha stannat den kvällen.Bilarna nere på gatan frusit till en stillbild. Alla samtal tystnat. All rörelse borde ha stängts av som en vattenkran. Som ett tecken på att världen var slut.
Det var när mamman satte nyckeln i låset som hon började ana. Hon hade blivit stående innanför dörren med jackan på. Saknat Black Sabbath och de tunga gitarrerna. Saknat sitt eget ”stäng av”! Ropat hennes namn och med skorna på klivit över den nitade, svarta skinnjackan på hallgolvet.”

Handlingen i boken börjar många år senare efter denna händelse. Mamman, Yvonne, är nu förtidspensionär och lever ett glädjelöst liv med ständig värk i den utslitna kroppen. Varje morgon ställer hon sig samma fråga: Var detta allt?
En sömnlös natt fattar hon ett beslut. Hon packar sin ryggsäck och smyger ut medan hennes man sover. Det är i oktober och hon vet inte vart hon är på väg. Inte om hon någonsin kommer att återvända. Hon vet inte ens om hon kommer att överleva.

Beställ från  Adlibris


Så föds indianen på nytt

Längs stjärnhimlen löper
ett stråk av lättnad
Genom ett töcken av år
som bara har gått
bygger skogen en gata
som slutar på Guds huvudkudde

Så föds indianen på nytt
med svettiga händer
och våta ögonlock
under stor vånda
och outsäglig lättnad
Blir lagd i Gudens händer
och bärs fram till altaret
som är en människas
leende ögon
Den varma huden
sköljer henne fri
och med vinden
som brudgum
går hon världen
till mötes

Mer info och beställningsinformation


Inte glömma, inte minnas

— Från Auschwitz till chokladpudding med vispgrädde

1999 på Heidruns Förlag

I en berättande dikt- Inte glömma, inte minnas – gestaltas de smärtsamma minnesbilder som en av Förintelsens överlevande, Flora Gladh, har förmedlat. Det är en gripande och medryckande läsning, där också Ulla Magnussons konstnärliga bilder spelar en viktig roll. Bokens undertitel – Från Auschwitz till chokladpudding med vispgrädde – antyder att det finns flera nedslagspunkter, nämligen kriget på Balkan och ett rasistiskt illdåd i Skåne. Inte glömma, inte minnas är en nödvändig och uppfordrande bok, en poetisk upplevelse och en verklighetens grymma dokumentär, som dröjer sig kvar långt efter avslutad läsning.

Inte glömma, inte minnas – har fått mycket uppmärksamhet och jag har hållit många föreläsningar som bygger på den.Dessutom har jag tilldelats Landstinget i Värmlands Folkrörelsestipendium 1999 för mitt arbete mot nazism och rasism i anslutning till boken.

Boken är för närvarande slutsåld, men nyutgåva finns ute nu!


Jag sålde inte mitt liv

1996 på Sober Förlag.

Ragnar Carlson är en av den dryga miljonen svenskar som sökte lyckan i ”Det stora landet i väster” mellan 1860 och 1930. År 1923 lämnade han sin hembygd i Västvärmland för att återvända med hustru och barn 1959. En livshållning som Ragnar Carlson sammanfattat: Jag sålde inte mitt liv. Ragnars berättelser, tankar och känslor har här fogats samman till en episk dikt, en tidsväv. I ett förord tecknar Ulf Beijbom, chef för Svenska Emigrantinstitutet i Växjö, en fyllig bakgrund till bokens tema.

Beställ via epost till mig: eva.thorstensson@gmail.com


Utmaning

1989 på Press Förlag

Samlande tankar i lyrisk form kring samliv, moderskap och natur, med tonvikt på samliv. Tankarna är nedtecknade under en längre tid men har här fogats samman till en UTMANING

Beställ via epost till mig: eva.thorstensson@gmail.com

Pris 50 kr + frakt