Debattartikel: Våga satsa på kulturen för att stärka demokratin

Vi tror på att skapa förändring genom igenkänning. Vi tror på att använda konst som en spegel där vi kan få syn på oss själva och vår samtid, skriver Sandra Backman, Eva Thorstensson och Pia Torstensson.

Fredagen den 23 oktober 2020 signerade hela Värmlands län demokratideklarationen för en stark demokrati. Kommittén Demokrati 100 år, Länsstyrelsen Värmland, Region Värmland och länets alla 16 kommuner deltog. Syftet med deklarationen är att konkretisera olika satsningar och initiativ kring demokratin.

Med anledning av Demokratiåret 2021 och Åsa Johanssons (S-ordförande i Värmland) debattartikel i NWT 22 maj vill vi nu uppmana fler politiker att backa civilsamhällets initiativ för att stärka demokratin och visa på ett enhälligt och tydligt ställningstagande mot högerextremism och antidemokratiska krafter.

2019 påbörjades arbetet med Demokratiprojektet ”Inte glömma, inte minnas”. Projektet är ett, partipolitiskt obundet, regionalt folkbildningsprojekt som vill använda sig av kultur för att stärka demokratin och motverka rasism och främlingsfientlighet. Till grund för projektets kärna ligger berättelsen om Flora Gladh. 1945 räddades Flora från nazisternas koncentrationsläger och kom med de vita bussarna till Deje. I dag är orten ett nav för vitmaktrörelsen. Smaka på den meningen.

Skolledare i Värmland vittnar om stora utmaningar i skolan med en växande andel unga som sympatiserar med högerextrema grupperingar. Enligt stiftelsen Expos årsrapport har det skett en markant ökning av högerextrema aktiviteter i Värmland.

Antalet aktiviteter har ökat med 76 procent från 63 aktiviteter 2019 till 111 aktiviteter 2020. Ökningen består till stor del av rekrytering av nya aktivister. Det vill säga; våra ungdomar. Enligt Värmlandsstrategin ligger Värmland på plats 17 av Sveriges 21 län när det kommer till öppenhet och tolerans. Det är en usel placering. Förändring behövs och är möjlig men vi måste då arbeta tillsammans på bred front.

Vi tror på att göra detta via folkbildning, konst och kultur. Att kulturen har en oerhörd betydelse har många av oss i dessa coronatider tveklöst kunnat konstatera. Kulturen är en viktig del av vårt samhälle – inte bara för att beröra människor på djupet utan via konsten kan vi också synliggöra samhällsstrukturer.

Vi tror på konsten som en direkt kanal till känslomässiga upplevelser och möjlighet till identifikation. Vi tror på att skapa förändring genom igenkänning. Vi tror på att använda konst som en spegel där vi kan få syn på oss själva och vår samtid. Alla i Värmland som överlevde Förintelsen och har berättat om den är döda. Det är vår skyldighet att föra dessa historier vidare. Det är det enskilda ödet som kan beröra oss djupast och vi är övertygade om att när saker blir personligt skapas en grogrund för förändring.

Efter att projektet uppmärksammats i media har personer i projektgruppen fått utstå både hat och regelrätta hot. Vi ser allvarligt på detta och vi vill inte skrämmas in i tystnad. Därför kräver vi nu att politiken agerar. Visa att ni menar allvar med deklarationen. Visa att ni står upp för den enskilde medborgaren, för civilsamhället, för konsten och för demokratin!

Sandra Backman
Skådespelare/regissör

Eva Thorstensson
Författare

Pia Torstensson
Projektledare

Publicerad i NWT 2021-06-04