Flora, vi glömmer dig aldrig

Flora Gladh

Nu är det 27 januari 2022 och den dag som heter Förintelsens minnesdag.
Detta datum 1945 intog ryska armén Auschwitz Birkenau där du suttit sedan sommaren 1944 då du tillsammans med din familj transporterats i en godsvagn likt kreatur direkt in genom helvetets portar. Detta utan att ni visste vad som komma skulle.
Där försvann dina nära och kära. Mamma, pappa, Sanyi, Joska, Tetsa och lilla femåriga Katie. Du såg dem aldrig mer och bar dem och ditt trauma genom livet.
Själv var du den 27 januari inte kvar i Auschwitz utan på väg genom ett vintrigt landskap till fots tillsammans med tusentals andra som tvingats ut på vägarna i det som kallas dödsmarschen. Den som vacklade sköts till döds, den som blev liggande vid vägkanten lämnades kvar med frostig sten som kudde och snön som täcke.
För nu hade tyskarna uppfunnit ett nytt sätt att döda de som inte var värdiga det tyska riket.
Du stapplade in i ett annat och om möjligt ännu mera helvetiskt läger. Bergen Belsen i Tyskland. Det skulle dröja till 15 april innan brittiska styrkor befriade lägret. Då var du dödligt sjuk i tyfus men valde själv att låta dig transporteras till Sverige via de vita bussarna.
Du fick ett långt liv sedan du kommit till Sverige och bosatte dig i Deje. Du bildade din egen familj och arbetade i många år på Tetrapak. När du lämnade livet 2012 hade du överlevt ett av de värsta brott mot mänskligheten som världen skådat.

Vi kommer aldrig att glömma dig Flora.