Kära systrar och bröder!

Här har vi två författare som genom sitt författarskap vill göra skillnad, Alexandra Pascalidou och Eva Thorstensson

I tisdags var vi och såg ”Mammorna”. Det var knäpptyst under föreställningen. Så berörda vi blev. Och heligt förbannade.
Berörda av mammorna och deras söner, berörda, men också stärkta, av Alexandras och hennes kamp för att uppmärksamma Sveriges växande segregation.
Vi behöver bli fler som engagerar sig för frågor som rör människors lika värde, vi behöver bli fler som står upp för demokratin.

”Inte glömma, inte minnas”
1996 kontaktades Eva av Björn Samuelsson från Brottsförebyggande centrum: ”Flora Gladh, överlevare från Auschwitz, vill ha sin historia nedtecknad.”
Så fick det bli och Eva skrev boken ”Inte glömma inte minnas”.
Många år har förflutit sedan dess, men boken har knappast mist sin aktualitet. Om vi ser till den samhällsutveckling vi har idag, så är det kanske snarare tvärtom.

I en berättande dikt gestaltar Eva Thorstensson de smärtsamma minnesbilder som en av förintelsens överlevande, Flora Gladh, har förmedlat. Bokens undertitel antyder att det finns flera nedslagspunkter; kriget på Balkan och ett rasistiskt illdåd i Skåne. Det genomgående temat i boken understryks ytterligare av en nyskriven dikt från ett krigshärjat Syrien.
”Inte glömma, inte minnas” är en nödvändig och uppfordrande bok, en poetisk upplevelse och en verklighetens grymma dokumentär, som dröjer sig kvar långt efter avslutad läsning.

2018 bestämde vi, projektledare Pia Torstensson och författare Eva Thorstensson, oss för att vi ville göra något mer av denna viktiga bok. Vi kontaktade skådespelaren och regissören Sandra Backman. Hon läste boken och blev väldigt berörd av Evas text. Tillsammans vill vi nu hedra Floras minne genom att hålla hennes berättelse vid liv. Vi vill agera motstånd till de högerextrema krafter som fortsätter breda ut sig i samhället.
Vi behöver koppla ihop dåtid med nutid för att kunna skapa en värdig framtid där människor får existera på lika villkor.

Demokratiprojektet ”Inte glömma, inte minnas” är ett antirasistiskt folkbildningsprojekt som innehåller en föreställning om Flora Gladhs liv, ett folkbildningsmaterial som fokuserar på att bemöta vardagsrasism, en filmatisering av föreställningen och arbetsprocessen bakom, samt möjligheter till eget skapande. Vår ambition är att alla elever årskurs 8 i Värmland samt företag och organisationer ska få ta del av vårt material.

En förutsättning för att Region Värmland ska stötta projektet är att minst 8 kommuner är med.
I skrivandets stund har vi nu uppfyllt Regionens krav och de 8 kommuner som kommer delta i projektet är; Forshaga, Arvika, Eda, Kil, Hagfors Torsby, Hammarö och Munkfors.
Tyvärr har vi fortfarande inget svar från Region Värmland och vi sitter nu med bakbundna händer, men vill inget hellre än att börja arbetet med projektet!

Våra samarbetspartners i dagsläget är:
Agera Värmland
Forum för levande historia
Riksteatern Värmland
Sebrafilm
Länstyrelsen Värmland
samt Kulturens Bildningsverksamhet som är vår projektägare.